RSS

Blog príspevky z '2015' 'september'

Ako si vypestovať nábytok doma v sade.

Dom a k tomu veľká záhrada alebo sad, práve to je pre mnohých predstava ideálu. Dopestovať si vlastné jabĺčka či hrušky... alebo nábytok.  Nie, nejde o žiaden vtip alebo preklep pri písaní článku. Pred nedávnom som pri hľadaní zaujímavostí o nábytku narazila na dizajnera Gavina Munra z Veľkej Británie.

pestovanie nabytku
V roku 2008 prišiel so zaujímavým spôsobom výroby nábytku. Podľa jeho slov nevidí zmysel v tom, že spílime stromy, rozvezieme ich do rôznych kútov sveta, tam ich rozrežeme na malinké kúsky, a to všetko preto, aby sme ich naspäť pozliepali.
Prišiel teda s nápadom: ,,Prečo nepestujeme stromy rovno do tvaru nábytku?"

pestovanie nabytku
Gavin Munro hovorí, že ho k tomuto nápadu priviedli tri momenty v jeho živote. Tým prvým bol moment, ktorý si Gavin pamätá z detstva, keď sa hral na dvore a všimol si bonsaj, ktorý mal tvar stoličky. Druhým momentom bolo jeho zranenie chrbtice. Musel absolvovať niekoľko operácií a následne dlhú rehabilitáciu pre narovnanie chrbtice. Práve počas tejto dlhej liečby sa naučil, aká dôležitá je trpezlivosť, a koľko času je potrebného aby niečo nadobudlo ten správny tvar. Ako tretí moment uvádza, keď bol na pláži v San Franciscu. Bolo to v čase keď už niekoľko rokov pracoval vo výrobe nábytku z dreva. Všimol si aký zaujímavý materiál a tvary dreva vyplavuje každý príliv. Vtedy si uvedomil, že by mohol začať pestovať stromy priamo do krásnych a užitočných tvarov.


Pestovanie nábytku je vlastne jednoduché. Nové výhonky sa postupne počas rastu pripevňujú k plastovým formám. Konáre je potrebné neustále kontrolovať počas ich rastu a hrubnutia.
Ako uvádza Gavin, jednu stoličku vypestuje za 4 – 8 rokov. Je to možno dlhá doba, ale ako on vraví, stromy, ktoré rúbeme na výrobu nábytku rastú aj 60 rokov.
V súčasnosti pestuje prevažne stoličky, stoly, lampy a rámy na zrkadlá. Prvú úrodu nábytku sa chystá predávať v polovici roka 2016.

 

Ako zariadiť izbu pre školáka?

nabytk do studentskej izby

Prázdniny sa skončili a opäť je tu nový školský rok. Okrem dlhého zoznamu školských pomôcok je potrebné myslieť aj na priestor, kde sa Vaše deti budú učiť.
Ak máte doma prváčika musíte premeniť detskú izbu na študentskú. Alebo možno máte doma študenta a potrebujete dozariadiť jeho izbu, nakoľko sa jeho nároky zmenili. Pri zariaďovaní izby pre študenta Vás čaká ťažká úloha, a to zosúladiť priestor na učenie, hranie, oddych a spánok.
Ponúkame Vám pár tipov načo by ste nemali zabudnúť ak máte doma školáka.

Ideálne prostredie na učenie

Na učenie a sústredenie sa Vášho dieťaťa veľmi vplýva prostredie. Výrazné farby môžu pôsobiť rušivo. Odporúčam teda, aby ste nábytok vyberali v neutrálnych farbách. Ak chcete izbu oživiť, použite farby pri doplnkoch.

izba pre studenta   izba pre studenta lorento

Pri výbere komponentov nábytku ako stôl a stolička by ste mali zohľadňovať predovšetkým zdravotné hľadisko. Pri stoličke by ste si mali všímať kritéria ako ergonomické tvarovanie, nastavenie výšky operadla a sedadla, alebo bočné vedenie trupu.

stolicka pre detistolicka pre studenta

 

Pre optimálne sedenie Vášho dieťaťa je potrebné kombinovať s kvalitnou stoličkou aj písací respektíve počítačový stolík. Zaujímavou možnosťou sú rastúce písacie stoly. Stôl Collorido zabezpečí správne sedenie pre Vaše dieťa a tým aj správny vývoj jeho chrbtice. Výšku stola si môžete ľubovoľne nastavovať, stôl tak bude rásť s Vašimi deťmi niekoľko rokov. Rovnako si môžete nastavovať aj sklon pracovnej dosky.

rastúci písací stôl

Oddych, zábava a spánok

Po učení je dôležité aby ste Vašim deťom vytvorili priestor na hranie a oddych. Ak si vyberiete niektoré komponenty na kolieskach, ako napríklad kontajner, tak rýchlym uložením pod písací stôl vytvoríte priestor na hranie.

kontajner do detskej izby        kontajner do detskej izby     kontajner do študentskej izby

 

Na relax a oddych je vhodné deťom zakúpiť napríklad sedacie vakySedací vak je skvelým komponentom nábytku na leňošenie, pozeranie televízie, prípadne čítanie knihy.

sedaci vak sedací vak

 

Aby mohli deti načerpať nové sily potrebujú kvalitný spánok. Posteľ je teda základom. Na výber máte mnoho možností: drevená posteľčalúnená posteľ, poschodová posteľ, posteľ s výsuvným lôžkom, atď.

Obľubené sú v súčasnosti taktiež rozkladacie kreslá. Kreslo môžete využiť na učenie sa alebo aj na príležitostné prespanie kamarátov.

rozkladacie kreslo  rozkladacie kreslo