RSS

Blog príspevky z '2023' 'marec'

Akú poťahovú látku na sedačku si vybrať , ak máme doma mačku?

Pes, mačka alebo máte doma iného domáceho miláčika? Naši štvornohí priatelia s nami často odpočívajú na sedačke alebo v kresle. Zatiaľ čo chlpy odstránite pomerne ľahko, použitím vhodných nástrojov, škarabnce po pazúroch už zrejme neodstránite. Akú poťahovú látku na sedačku si vybrať, keď máme doma psa alebo mačku?

Zdroj: internet

Čo treba zvážiť pri výbere látky pre zvieratá?

Látky pre zvieratá musia spĺňať množstvo požiadaviek, no predovšetkým musia byť príjemné na dotyk a pohodlné – najmä pre majiteľov. Materiál na nábytok by mal vyzerať skvele dlhé roky, aj keď sa na ňom každý deň hrá pes alebo mačka.

Nube - Vzorkovník 2. cenová skupina

Vysoká odolnosť proti oderu

Pred výberom látky sa oplatí venovať osobitnú pozornosť technickému listu a špecifikácii látky pre čalúnenie nábytku. Mačka môže nábytok ľahko poškriabať, preto je potrebné zvoliť látku s inovatívnou štruktúrou. Perfektné v tomto prípade budú poťahové materiály s vysokou odolnosťou proti oderu. Dobre poslúži látka bez viditeľných väzieb, napríklad velúrové látky, zamat, ženilka. Tým sa znižuje možnosť roztrhnutia látky mačacími pazúrmi. Zamatové sedacie súpravy, sú momentálne veľmi trendy. Dodajú interiéru lesk, eleganciu a nádych luxusu. 

Nube 20 - Sedacia súprava Sado

Jednoduché čistenie

V prípade poťahovej látky nábytku je dôležité jednoduché čistenie. Pes môže vyskočiť na pohovku a zašpiniť ju  labkami. Skvelou voľbou je nábytok potiahnutý látkou, ktorá sa jednoducho čistí. V prípade správneho materiálu stačí povrch pretrieť handričkou, aby bol kus nábytku opäť bezchybný. Hladké látky pre zvieratá budú skvelou voľbou, ak sa chcete rýchlo zbaviť chlpov.

Loco 45 - Sedacia súprava Silva

Vodeodolná látka na sedaciu súpravu

Predchádzajúci bod je neoddeliteľne spojený s nasledujúcim. Ak máte doma psa alebo mačku, určite zvoľte hydrofóbne látky. Takýto materiál je pokrytý vrstvou, ktorá zabraňuje absorpcii tekutín. Pri moderných tkaninách sa tekutiny hromadia na povrchu. Vďaka tomu je čistenie nečistôt neuveriteľne jednoduché. Voda nevsiakne do látky, stačí teda ak ju z povrchu odsajete handričkou alebo servítkou. Ak teda máte domáceho miláčika potrebujete vodeodolnú látku na sedaciu súpravu alebo aj kreslá. Oceníte to hlavne v čase keď budete mať doma šteniatko alebo mačiatko.

Velvetmat  - Vzorkovník 2. cenová skupina

Vo farbe srsti

Tento bod nie je povinný, ale stojí za to ho vziať do úvahy pri výbere poťahových látok. Ak chcete minimalizovať viditeľnosť srsti na nábytku, zvoľte farbu látky podobnú farbe srsti vášho domáceho maznáčika.

Látky pre zvieratá – ktoré látky si nevybrať?

Už vieme, na aké vlastnosti látok by si majitelia domácich zvierat mali dávať pozor. Spomenúť však musíme aj látky, ktoré v domácnostiach so psom či mačkou nemusia dobre fungovať. Hovoríme o prírodnej koži a ekokoži. Oba materiály majú rôzne výhody. Je ľahké ich udržiavať čisté. Prach, piesok, zvieracie chlpy alebo rozliate tekutiny sa dajú veľmi rýchlo odstrániť. Problém však nastáva z hľadiska odolnosti voči mechanickému poškodeniu. Koža a ekokoža bohužiaľ nie sú odolné voči poškodeniu spôsobenému napríklad mačacími pazúrmi.

Berlin 01 + ekokoža Soft 011, ĽAVÁ - Sedacia súprava Havana

 

Nielen mechanické poškodenie, ale aj nebezpečenstvo pre prazúriky Vášho miláčika. Určite sa vyhnite tkanej látke a aj pletenine.

Elma 14 - Sedacia súprava Cloud

 

Máte v dome či byte psa alebo mačku? Ako je natom Váš nábytok? Podľa čoho ste vyberali poťahovú látku na sedaciu súpravu?

Jarná únava! Ako ju prekonať? A je vôbec skutočná?

Jar je tu! Po skutočne krátkej zime nastala jar, ta práva nefalšovaná jar. Všetko kvitne, pučí, raši, prebúdza sa. Prečo teda sme teda my tak unavení? Prečo každý hovorí o jarnej únave? To Vám prezradíme neskôr. Ale keď už tá jarná únava prišla, tak Vám chceme ukázať ako ju prekonať.

Free photo young beautiful female with dark hair dressed white t-shirt lying under blanket on soft bed

Oddych v kresle

Ste unavení, potrebujete oddych. Aj keď jarná únava nepatrí k druhom únavy z vyčerpania, môžete sa pokúsiť zahnať ju oddychom. Posaďte sa do kresla, my odporúčame kreslo ušiak alebo aj hojdacie kreslo ušiak. Vyložte si nôžky na taburetku. Vypijte si bylinkový čaj, kávu, či pohár vína. Pustite si film či seriál. Oprášte Vašu knižnicu a vyberte si Vašu obľúbenú knihu.

Free photo a young woman is reading a book while sitting on an armchair by the window

Našim typom je leňoška. Oddych pri otvorenom okne! Načerpajte energiu z jarného slnka a čerstvého vzduchu. Ľahnite si na lenošku, zatvorte oči a počúvajte prebúdzajúcu sa prírodu. Leňošku odporúčame na celoročný oddych! :) Už ste ju niekedy vyskúšali? Skutočne odporúčame. Mali sme ju na predajni a môžeme Vám povedať, že ležanie je skutočne veľmi veľmi pohodlné.

Loco 45 - Leňoška Loren

Oddych na terase

Ako bojovať proti jarnej únave? Jednoducho využite novú energiu, ktorá v prírode vzniká. Načerpajte vitamín D zo slniečka. Sadnite si na terasu, urobte si kávu, čaj a len tak sa vyhrievajte na slnku. V zime ste totiž vyčerpali zásoby vitamínu D, ktoré ste si v lete nazbierali. Telo je teda unavené aj preto lebo mu chýba tento vitamín. Tak šup na terasu. Kúpte si sedaciu súpravu na terasu a pokojne tam môžete aj ležať alebo tráviť čas s návštevou. Bojujte proti jarnej únave spoločne!

Ratanový set Garden stôl + 6 kresiel

Jarná kuchyňa

Naše ďalšie odporúčanie je: s príchodom jari, šup do kuchyne! Budeme sa opakovať, ale proti jarnej únave jednoducho použite to, čo sa v prírode aktuálne deje. Rašia rastiliny ako medvedí cesnak či pŕhľava. Vyskúšajte overené tradičné recepty napríklad z medvedieho cesnaku. Pripravte si polievku či pomazánku a nabijte svoje telo vitamínmi. Medvedí cesnak má neuveriteľne detoxikačné účinky, posilňuje imunitu, pomáha pri vysokom tlaku aj bolestiach hlavy. Tak šup do kuchyne, Váš organizmus sa tak prečistí a jarná únava bude rýchlo preč. Máte nejaký overený recept s medvedím cesnakom? Napíšte nám ho.

dub wotan + svetlosivý mat - Kuchynská linka VERA

 

Existuje vôbec jarná únava?

Vraj že, ani nie! Keď sa zamyslíte je to trochu nelogicke, aby v čase keď sa všetko prebúdza a príroda je plná energie, my sme naopak unavení. Lekári hovoria, že je to spôsobené tým, že práve v tomto období dochádzaju ľudskému telu zásoby vitamínov a živín, ktoré si nahromadilo v lete. Už sme spomínali vitamín D. Riešenie jarnej únavy je teda jednoduché. Doplňte telu živiny a vitamíny, ktoré mu chýbajú. Ale skúste proti jarnej únave bojovať už v jeseni a zime. Tento rok skúste dopĺňať živiny pravidelne aj počas jesene a zimy a výsledok uvidíte o takomto čase o rok.

A čo Vy? Veríte na jarnú únavu? :)

Hojdacie kreslo ušiak

Jedno z najobľúbenejších kresiel - ušiak - sa dočkalo skvelého vylepšenia. Aj do našej ponuky sme hneď zaradili hojdacie kreslo ušiak. Poznáte kreslo ušiak? Mohutné, pohodlné, s podrúčkami, chrbtovou opierkou a opierkou hlavy. Vyzerá nejak takto:

Riviera 81 - modrá - Kreslo s taburetkou Astrid 3

 

Ideálne kreslo na sledovanie televízie, čítanie knihy, pitie kávy. Nemusíte sa báť ani keď v ňom zaspíte. Hlavu si pohodlne opriete. Tento typ kresla je veľmi obľúbené už niekoľko rokov. Jeho tvar sa rokmi nezmenil, čo je skvelé, lebo kreslo je nesmierne pohodlné. Dôležité je, že ušiak môže byť aj dizajnové kreslo, či už v obývačke alebo spálni. Dnes je v ponuke široká škála poťahových látok, Vaše kreslo tak môže byť skutočne jedinečné.

nohy buk + látka Riviera 38 smaragdová + vzor Jungle - Kreslo Belek nohy buk + látka Lux 29 mentolová + vzor Evo 29 - Kreslo Belek

Hojdacie kreslo ušiak

Hojdacie kreslo je znakom pohodlia už od pradávna. Teraz je pohodlie hojdacieho kresla znásobené pohodlím, ktoré ponúka ušiak. :-) Zbudnite na frázy, že hojdacie kreslo je pre babičky a deduškov. Dnes je hojdacie kreslo súčasťou mnohých moderných interiérov. Môžete si vybrať poťahovú látku, ale aj farbu dreva. Hojdacie kreslo môže ladiť s Vašou sedacou súpravou alebo naopak, môže byť vo výraznom kontraste. Čo si vybriete Vy?

Stred Kronos 11 + boky Tropic 2 + nohy biele - Kreslo Ušiak 195 Stred Kronos 26 + boky Tropic 5 + nohy čierne - Kreslo Ušiak 195

Dizajnové hojdacie kreslo

Na záver trošku odbočíme od ušiakov. Chceme Vám totiž ukázať absolútne novinky! Huňaté kreslo je momentálne veľmi trendy. Látka má názov Bouclé, je veľmi príjemná na dotyk a pohodlná na sedenie. 

Hojdacie kreslo Liberto Hojdacie kreslo Austin

Je to skutočne dizajnový šperk a vo Vašom interiéri sa rozhodne zblyskne. Trúfli by ste si na takéto výrazne kreslo?

Interiérový dizajn a trendy v roku 2023 - ,,všímavosť" v dizajne

Ako sa dočítame na stránkach jedného z najväčších veľkoobchodníkov s interiérovými prvkami v Severnej Amerike, v roku 2023 má byť všímavosť v dizajne dôležitým trendom. Ide o reakciu na čoraz rýchlejšie tempo každodenného života a obrat k minimalizmu a striedmosti interiérového dizajnu, ktoré sa majú premietnuť do aranžmán vedúcich k relaxácii a pomalému životu. Redaktori stránky uvádzajú, že výraz „mindfulness“ je v poslednom čase na Pintereste v kontexte interiérového dizajnu vyhľadávaný až o 200 % častejšie ako predtým.

Čo je to ,,mindfulness"?

Prvýkrát sa tento pojem objavil v psychológií. Podstatou je naučiť sa zastaviť a sústrediť. V dnešnej dobe každodenne prijímame množstvo podnetov, sme vyrušovaní pri práci. Potom sa nám zdá, že nám úlohy trvajú dlho, potrebujeme sa zastaviť, ale zastavenie by znamenalo, že sa všetko zrúti. Častokrát to takto vidíme. Ale to zastavenie je potrebné. Americký vedci zistili, že až 47% času je naša myseľ rozlietaná. Rozmýšľame čo sa môže stať, čo by sa malo stať, atď. Mindfulness je stav kedy sa máme sústrediť na prítomnosť. Ako by sa to malo prejaviť v zariadení Vášho domu či bytu? Minimalizmus a striedmosť pri výbere nábytku. Zvoľte radšej biely, svetlý nábytok, ktorý vo Vás navodí pocit čistoty a pokoja. Môžete použiť aj prírodné materiály a dekory, ktoré Vám pomôžu pri oddychu a relaxácií.

Biofília, alebo ešte väčší návrat k prírode

Podľa analýzy britskej agentúry Rooster nás v roku 2023 čaká ešte väčší návrat k prírode. Samozrejme, reč je o biofílii, trende, ktorý má za cieľ pozvať k našim dverám čo najviac zelene. Prostredie prírody v interiéri ovplyvní našu náladu a pohodu. To je dobrá správa – ak ste sa doteraz inšpirovali trendom mestskej džungle, v podstate sa toho veľa nezmení. Vsaďte na rastliny, ktoré prečisťujú vzduch, zariaďte si byt črepníkovými kvetmi a skombinujte ich do zaujímavých kompozícií. Bez ohľadu na to, ako sa trend oficiálne volá, rastliny určite spríjemnia Váš domov.

DROP - študentský systém

 

Monet 95 - Sedacia súprava Porto New

 

Keď hovoríme o návrate k prírode, máme na mysli aj prírodné materiály. Obľúbeným bude tento rok ratan. Nie na terase či balkóne, ale priamo v interiéri. Či už to bude vo forme doplnkov alebo napríklad kresla, to necháme na Vás.

prírodná - Hojdacie kreslo Rocco čierny kov + syntetický ratan + viacfarebná látka - Ratanové kreslo GARDENA 1S

Multifunkčné riešenia v interiéri

Modulárny nábytok, ktoré nájdu v domácnosti viac ako jedno využitie, sú ďalším trendom v interiérovom dizajne pre rok 2023, ktorý stojí za to mať na pamäti. Dizajnéri sa snažia o maximálnu funkčnosť a voľnosť pri používaní konkrétneho vybavenia. Modulárny nábytok je dobrý spôsob, ako plne prispôsobiť dizajnové prvky vlastným potrebám a architektonickým podmienkam interiéru. Skvelým príkladom je posteľ, skriňa aj písací stolík v jednom

biela / tyrkysová - MOBI posteľ s písacím stolíkom MO21

 

Zemité farby v interiéri

Tento rok sa určite nebudeme sťažovať na farebnú nudu, pretože najnovšie trendy v interiérovom dizajne nám ponúkajú širokú škálu útulných a teplých odtieňov. Podľa webu Decor Design Trends budú v roku 2023 módne farby inšpirované prírodou, teda odtiene pieskovej, hnedej, červenej, zelenej či koralovej. Je to efektná farebná kombinácia, ktorá môže poskytnúť skvelé efekty pri zariaďovaní interiéru. Ak chcete, aby sa váš domov cítil naozaj útulne, môže to byť dobrý tip.

Palladium 9 - Sedacia súprava Jezzi

Etnické vzory a výrazné textúry

Mariana Betinelli, autorka blogu Interior Notes, vo svojej reportáži z Milan Design Week upozorňuje na etnické vzory a výrazné textúry. Prvky tohto typu sa objavili v mnohých projektoch a môžeme očakávať, že trendy v interiérovom dizajne budú v budúcom roku zahŕňať vzory inšpirované africkou kultúrou a výrazné textúry.

PRAVÁ - Sedacia súprava BonettAko môžete vidieť, rok 2023 v interiérovom dizajne sľubuje, že bude naozaj zaujímavý. Vyššie popísané trendy sú len projektovanými trendmi v dizajne, ktoré môžu byť skvelou inšpiráciou pre zmeny vo Vašom byte. Nezabudnite aj na Farbu roka 2023, aj na ňu musíte pamätať pri dizajnovaní Vašich domovov tento rok.

 

Jarná dekorácia bytu - jednoduché a lacné spôsoby

Myslíme, že je čas na jarné interiérové dekorácie! Vzdajme sa zimnej jednotvárnosti a zaveďme konečne do interiérov optimistický závan jari. Ukážeme Vám, čo robiť, aby ste vniesli do Vášho domu jar a nezruinovali Váš domáci rozpočet.

Aby ste cítili jarnú atmosféru v miestnosti, sú potrebné tri atribúty:

  • kvety/rastliny,
  • farby 
  • prírodné materiály

Kvetinové dekorácie v interiéri

Krásne kytice, prírodné kvety priamo zo záhrady či lúky sú vždy žiadanými prvkami v bytoch. Takmer vždy sú súčasťou nášho interiérového dizajnu. Asi si v tejto chvíli takmer každý z Vás klope na hlavu - "kde dostanem kvety z lúky vo februári?" Čoskoro obchody zaplavia rôzne formy narcisov či hyacintov - v sklenených dózach či kovových košíkoch, sedmokrásky či nezábudky, zatiaľ nám na pomoc prichádzajú umelé rastliny. Áno, áno, vieme.... umelé kvety vo váze sú peržitok. Nie nevyhnutne. Umelé rastliny momentálne zažívajú renesanciu. Treba si uvedomiť, že napodobeniny skutočných kvetov dostupné v obchodoch nie sú podobné tým spred rokov. Umelé rastliny sa dnes vyrábajú z kvalitných materiálov s dôrazom na detailnú reprodukciu. Preto sú klamlivo podobné živej vegetácii. Pri správnom výbere môžu byť ideálnym prvkom jarnej výzdoby bytu. A sú vhodné aj pre ekologicky zmýšľajúcich. Dnes sa totiž umelé kvety vyrábajú aj z recyklovateľných materiálov.

Free photo still life interior with decor items in home living room

Okrem kvetov vo vázach povzbudzujem všetkých, aby použili črepníkové rastliny. Rôzne formy, veľkosti, farby. Možnosti sú nekonečné. Ak ale chceme vniesť do bytu jar, kvety sú základom, v akejkoľvek forme.

Dora 21, PRAVÉ PREVEDENIE - Sedacia súprava Kairos

Ak nepočítame všetky floristické 3D formy, nezabúdajme ani na maľby, skice, plagáty a iné formy umenia. Výmena kresieb alebo pohľadníc na stene fotogalérie je jednoduchý a lacný spôsob, ako dať jarnej izbe novú podobu.
Náš TIP: ak ste dostatočne odvážny a otvorený moderným trendom, môžete priniesť jar do Vášho domova aj prostredníctvom nábytku. Napríklad kreslo vo vzorovanej látke.

nohy buk + látka Riviera 38 smaragdová + vzor Jungle - Kreslo Belek

Jarné farby v interiéri

Po dlhých a studených mesiacov tmy je farba nesporne spojená s jarou, znovuzrodením a teplom. Do bytov ju môžeme pozývať rôznymi formami. Premaľovanie jednej steny je lacný spôsob, ako veci zmeniť. Tapety sú o niečo drahšie.

KEVIN - študentský sektorový systém

Farebný čalúnený nábytok sa stal v posledných mesiacoch najžiadanejším. Ak si takýto výdavok nemôžete dovoliť, vždy môžete svoju starú sedačku zatraktívniť poťahom na mieru, zaujímavou prikrývkou či prehozom a samozrejme vankúšmi. Všetky tieto prvky si môžete napríklad aj svojpomocne uháčkovať. Ak sa práve obrezáte po novej sedačke či kresle, skúste si ich pozrieť aj vo výraznejších farbách ako žltá či zelená.

Loco 33 - Sedacia súprava Larco

Prírodné materiály v interiéri

Neviem ako Vy, ale vždy, keď vidím prírodný ratan alebo prútie, moje myšlienky sa presunú do teplých dní strávených v záhrade. V súčasnosti prevládajúci BOHO štýl ešte viac nabáda k permanentnému zavádzaniu takýchto prvkov do bytu. Usporiadanie obývačky s ratanovými kreslami v obývačke už nie je znakom chudoby a nevkusu, a ľanové makramé na stene nie je pozostatkom 70. rokov, ale atribútom módneho štýlu interiéru. Zapletať makramé nie je vôbec také náročné. Skúste online návody, alebo si nechajte makramé vyrobiť na mieru, podľa Vašich predstáv u nejakej šikovnej handmade umelkyne.

Free photo beautiful summer modern home interior design

Aké jarné dekorácie máte doma Vy?