RSS

Blog príspevky z '2023' 'júl'

Loftový štýl v interiéri bytu.

Počuli ste už o loftovom štýle pri zariaďoavní bytu? Možno nie, ale o lofte ste už určite počuli. Loft je v preklade podkrovie. Ak sa Vám hneď vynoril pre očami krásny podkrovný byt s tehlovými stenami a veľkými oknami s kovovými rámami, tak ste správne! Presne toto je loftový štýl.

Luxurious modern loft apartment with elegant design generated by AI

Loftový štýl v interiéri

Tento štýl interiérového dizajnu vznikol v 60.- tych rokoch 20. storočia. Za jeho zakladateľov môžeme považovať amerických umelcov na Manhattane. Práve oni začali vyhľadávať podkrovné industriálne byty a tam sa realizovali. Charakteristické tehlové steny tam už boli, a teda sa venovali ostatnému zariadeniu. Môže sa zdať, že interiér v loftovom štýle pôsobí chaoticky a neupratane. Ale nie je to tak. Keď sa pozriete bližšie, zistíte, že každý jeden prvok a doplnok spolu dokonale ladia, a vytvárajú krásny umelecký dizajn. Ich spoločnou črtou je ošúchaný dizajn a rozmanitosť. Napríklad v jedálni môžete umiestniť drevený stôl a jedálenské stoličky, ale pozor, každú inú. 

Stôl ALVARO + Stoličky K435 - Rozkladací jedálenský stôl ALVARO

Mäkká sedacia súprava

V lofte nájdete úžasný kontrast. Vysoké stropy, veľké okná a nízka sedacia súprava. Sedacie súpravy s vysokými opierkami, či mohutné sedačky sa v tomto štýle nevyskytujú. Mäkká, pohodlná, nízka sedacia súprava v naturálnych farbách ako hnedá či šedá. 

Photo industrial loft living room interior with sofa lamp and brick wall

A určite tu nenájdete sedaciu súpravu v tvare U. Priestor musí byť otvorený, preto je vhodná skôr pohovka alebo sedacia súprava v tvare L. Kreslá by mali byť v inom dizajne, ale aby farbou neboli príliš konstrastné. Ak sa rozhodnete pre tento štýl, musíte hľadať nábytok a doplnky v naturálnych farbách. Hnedá, smaragdová, šedá.ĽAVÁ - Sedacia súprava Bonett

Doplnky v loftovom byte

Doplnky musia byť originálne! Stojace lampy, kovové stojany, bicykel či dokonca motorka. Aj to môže byť súčasťou loftového dizajnu. Hľadajte niečo nezvyčajné, niečo čo by ste za doplnok bytu nikdy nepovažovali.

Photo industrial style of dark living room interior 3d render

Všetky miestnosti spolu

Áno, aj to je typické pre tento štýl zariaďovania interiéru. Sme zvyknutí na prepájanie obývačky a jedálne, či kuchyne. V lofte, ale vidíme jeden otvorený priestor. Spája sa tam obývačka, kuchyňa, jedáleň, pracovňa a často aj spálňa. 

ĽAVÁ, Poso 01 - Sedacia súprava Robin

 

Oslovil Vás tento štýl? 

Akú skriňu si vybrať podľa charakteru Vašej spálne?

Šatníková skriňa so zrkadlom alebo bez neho, aký materiál a farbu skrine vybrať do malej či veľkej spálne, do tmavej či úzkej spálne. Poradíme Vám!

ilustračné foto - Skriňa Elena 3D

 

Vybrať skriňu do spálne nie je také jednoduché. Musí mať dostatok úložného priestoru, a zároveň musí byť krásna. Po prebudení by ste sa mali obklopiť krásnymi vecami, ktorá Vám hneď ráno navodia krásny deň. Skriňa je nevyhnutnou súčasťou spálne, a preto by sa Vám mala páčiť. Alebo v prvom rade prihliadate na praktickosť? Vyberajte si teda skriňu podľa druhu úložného priestoru. Oblečenie skôr vešiate alebo skladáte? podľa toho vyberajte aj skriňu. Vešiakovú, policovú alebo so zásuvkami.

dub lefkas + čierna - Skriňa ROMUALDA 140

Ako skriňu do farebnej spálne?

Farba skrine v spálni je vecou vkusu a preferencií majiteľa a usporiadania celého interiéru. Priaznivci eko štýlu si vyberú dekory pripomínajúce drevo alebo ratan. Minimalisti určite vsadia na sklo alebo bielu farbu. Milovníci glamour štýlu preferujú skôr sklo, zrkadlá či lesklý materiál. Priaznivci loftového štýlu siahnu po tmavšich dekoroch, skle či betóne. A vlastne by nebolo nad čím sa pozastavovať, no oplatí sa venovať pozornosť niekoľkým aspektom.

Akú skriňu vybrať do malej spálne?

Skriňa do malej spálne - pre malú spálňu vyberte skriňu so zrkadlom. Ak máte šatník s dverami, tak zvoľte číre sklo vo dverách šatníka. Vďaka odrazu obrazu v sklenenej tabuli interiér opticky zväčšíte a získate efekt hĺbky. Zrkadlo tiež odráža svetlo a osvetľuje spálňu. Ráno sa prebudíte do sviežej, svetlej miestnosti.

biela - Skriňa Fado 180

 

Veľmi nevhodné sú tmavé dekory. Malá izba s tmavým nábytkom bude pôsobiť temne a pochmúrne. Z psychologického hľadiska sa Vám bude v takejto spálni aj zle prebúdzať.

Aká skriňa je vhodná do malej spálne? Ešte Vám chceme ukázať rohovú skriňu. Je skvelým riešením do malého priestoru. Vďaka rohovej skrini využijete priestor v rohu izby. V rohu izby nemusí byť nevyhnutne kvetina. :) 

Rohová skriňa Kubo KB6  Rohová skriňa Kubo KB6

Skriňa do tmavej spálne.

Skriňa do tmavej spálne - ako je uvedené vyššie, zrkadlo, bude vynikajúcim riešením aj v tomto prípade. A ak Vám prekáža odrazený obraz alebo nechcete zrkadlo vo dverách šatníka, zvoľte svetlé farby skiel. Sklo jemne odráža odrazy svetla, dodáva šatníku ľahkosť a modernosť. Okrem toho sa sklo ľahko udržiava čisté, čo je dôležité v miestnostiach, ako sú spálne. Ak nemáte radi ani sklo, siahnite po svetlých dekoroch dreva, bielej alebo lakovanej doske. Určite rozveselia a rozžiaria spálňu.

biely mat + biely vysoký lesk - Skriňa GWEN 70429  Skriňa BELT

Akú skriňu vybrať do úzkej spálne?

Skriňa do úzkej spálne by mala byť skriňa s posuvnými dverami a zrkadlom. Skvelá voľba! Vďaka posuvným dverám ušetríte priestor. Ak by ste si vybrali skriňu s krídlovými dverami, museli by ste rátať s priestorom na otváranie dverí. Tak môžete skriňu umiestniť pozdĺž steny a zmestí sa Vám aj posteľ. A možno aj kráľovská boxspringová posteľ. :-) Vyhnite sa aj vodorovným pruhom na dvierkach nábytku, pretože miestnosť bude ešte dlhšia a neúmerná.

ilustračné foto - Skriňa Twister 1

Skriňa do veľkej spálne

Veľká spálňa – máte šťastie a môžete si vybrať prakticky z akéhokoľvek materiálu a farby, ktorá sa Vám páči, a čo Vám napovie fantázia. Len nezabudnite, že spálňa je zónou relaxu a oddychu, preto by do tejto atmosféry mala svojim vzhľadom zapadať aj šatníková skriňa v spálni

čiernaTol03 - Skriňa Toledo

 

Craft biely - INDIANAPOLIS skriňa 18

Skúste zladiť svoje preferencie s osvedčenými riešeniami a zvoľte štylistický kompromis, vďaka ktorému šatník v spálni každé ráno a večer ukryje potrebné veci, no zároveň ozdobí interiér.