RSS

Blog príspevky z '2023' 'apríl'

Ako vyčistiť odtok drezu v kuchyni?

Ako vyčistiť odtok drezu v kuchyni?

Asi každý z nás sa už stretol so situáciou, že voda sa po zapnutí namiesto toho, aby voľne prúdila do potrubia, začala zhromažďovať v dreze či umývadle. To znamená, že musíme vyčistiť odtok. Vo väčšine prípadov si zato môžeme sami. Samozrejme, najlepšie je nedopustiť to, aby sa to stalo, ale ak sa to stane... Naučte sa, ako vyčistiť umývadlo rôznymi domácimi metódami.

Problémy s upchatým umývadlom často začínajú celkom nenápadne. Voda klesá trochu pomalšie, počuť jemné žblnkotanie. Tieto znaky však môžu viesť k skutočným problémom. Nakoniec voda prestane tiecť úplne a začne sa naša nočná mora. Problému sa môžeme zbaviť zavolaním inštalatéra, alebo sa môžeme pokúsiť poruchu odstrániť sami. Poďme sa teda pozrieť, ako vyčistiť odtok drezu v kuchyni.

Sektorová kuchynská linka BOLONIA

Prvá metóda - postarajte sa o umývadlo!

Lepšie predchádzať ako liečiť. Toto tvrdenie lekárov v prípade umývadla bude platiť tiež. Je veľmi dôležité zabrániť situácii, aby sa umývadlo neupchaloo. Jedným z prvkov, ktorý v tom pomôže, je správna starostlivosť o stav nášho drezu. Je veľmi dôležité nehádzať do nej zvyšky jedla, kávovú usadeninu, čaj a iné podobné zvyšky.

Veľmi veľkou chybou je vylievanie horúceho tuku priamo do drezu. Po stuhnutí sa hromadí v potrubí, ak k nemu pridáme zvyšky jedla, veľmi ľahko upcháme celý odtok a tým pádom budeme mať upchatý drez.

Drez Basic 170 + batéria Karina

Dobrým nápadom na odstránenie zvyškov jedla v kanalizačnom systéme je inštalácia malého sitka do odtoku drezu. Obstarávacie náklady sú prakticky nulové, ale výhody takéhoto riešenia sú už teraz veľmi podstatné. Aj keď sa nám takto nepodarí odtok úplne zabezpečiť, výrazne oddialime proces upchávania potrubia. Na trhu je dostupných množstvo rôznych sitiek, vďaka ktorým ľahko zladíme tú správnu veľkosť k nášmu drezu.

Drez Basic 170 + batéria Karina

Okrem sita nájdeme aj iné spôsoby, ktoré uľahčia zbavenie sa zvyškov jedla a iného odpadu. Takýmto riešením je namontovať drvič odpadu. Jedná sa o mlynček, ktorý mal k nám všelijaký odpad a ten sa nesmie usádzať v potrubí. Vďaka tomu sa všetko, čo ide do drezu, melie, nič po ňom nezostane a nič nezhnije.

Ako sa starať o umývadlo, aby sa nezanášalo?

Zďaleka najlepšou metódou je nenechať odtok upchať. O drez sa môžeme postarať pomocou niekoľkých jednoduchých metód, ktoré predĺžia životnosť nášho drezu. Prvým krokom je pravidelné umývanie. Oplatí sa však staviť na šetrnejšie metódy ako drhnutie oceľovou vlnou, táto metóda z dlhodobého hľadiska zničí každé umývadlo. Ďalšou činnosťou, ktorú treba vykonávať pravidelne, je nalievanie horúcej vody do drezu. Stojí za to pridať citrón, ktorý má antibakteriálne vlastnosti.

Druhá metóda - chemikálie

Chemikálie sú najbežnejším spôsobom čistenia upchatého drezu. Nájdeme ich prakticky v každom obchode. Hlavnou zložkou čistiacich prostriedkov na potrubia je hydroxid sodný (koncentrácia - cez 30% v jednom z obľúbených produktov) a ich pôsobenie je silne žieravé a často nebezpečné pre naše zdravie, preto musíme byť opatrní a riadiť sa pokynmi výrobcu. Ak budeme dodržiavať pokyny výrobcu týkajúce sa použitia a jeho aplikácie, nič zlé by sa nám nemalo stať. Chemické prostriedky sú ideálne, keď je upchatý drez tesne za odtokom alebo tiež v situáciách preventívnej starostlivosti o potrubie.

Drez Basic 170 + batéria Karina

Tretia metóda - domáce overené recepty na upchatý drez

Chemické prostriedky sú bežným riešením u veľkej skupiny priaznivcov. Ľudia, ktorým záleží na prírodnom prostredí a chcú žiť v súlade s prírodou, sa však väčšinou rozhodnú zvoliť prirodzené domáce metódy na vyčistenie upchatého drezu. Často používajú každodenné potravinárske výrobky a vytvárajú svoje vlastné čističe drezov. Mnoho ľudí si neuvedomuje, že to, čo máme v kuchynských skrinkách, môže byť účinným čistiacim prostriedkom. Mnohé z domácich metód nám pomôžu ľahko vyčistiť upchatý drez a bude to ekologické riešenie.

Jednou z najznámejších a najúčinnejších prírodných metód na čistenie drezu je zmes jedlej sódy a octu. Tieto dve ingrediencie nájdete takmer v každej domácnosti. Ako vyčistiť drez pomocou sódy bikarbóny a octu? Do upchatého umývadla musíme naliať sódu bikarbónu (pol šálky) a potom naliať rovnaké množstvo octu. Potom odtok upcháme. Najlepšie handričkou a počkajte asi 30 minút. Počas tejto doby dôjde k chemickej reakcii medzi octom a sódou bikarbónou. Pena, ktorá sa vytvorí, by sa mala asi po 30 minútach opláchnuť.

ilustračné foto - Granitový drez Cadit 20 + batéria Siros

Ak na upchatý drez nezaberajú žiadne chemikálie z obchodu, ani tie, ktoré sme si sami vyrobili a my sa pýtame, ako vyčistiť potrubie, tak nám nezostáva nič iné, ako použiť mechanické spôsoby zatlačenia potrubia. Jednou z najpopulárnejších mechanických metód na čistenie drezu je tradičný gumený piest. Takéto zariadenie by malo byť v každej domácnosti, pretože nás môže v mnohých situáciách zachrániť od vážnejších problémov. Používanie tohto zariadenia je veľmi jednoduché, no efekty, ktoré prináša, môžu byť veľmi dobré.

Ako vyčistiť umývadlo pomocou piestu? Predtým, ako začneme čistiť potrubie, nezabudnite voľnou rukou zablokovať prepadový otvor v umývadle, pretože voda sa môže vrátiť a postriekať nás. Gumovú misku z posúvača priložte k odtoku v umývadle a zatlačením na tyč ju niekoľkokrát stlačte. Väčšinou to stačí na to, aby voda nazbieraná v dreze pokojne odtiekla do kanalizačného potrubia a my môžeme byť radi, že sme potrubia vyčistili. Ak nedôjde k žiadnemu účinku, operácia by sa mala opakovať niekoľkokrát

Poslednou možnou situáciou je vážne zablokovanie niekde hlbšie a vtedy potrebujeme skutočne iné vybavenie ako domáce prostriedky na upchatý drez. Ako vyčistiť silne zanesený drez? V situácii, keď očakávame, že blokáda bude hlbšia, mali by sme siahnuť po špirále alebo inak známej ako had. Ide o pružinu, ktorá má na jednom konci ostrý koniec a na druhom kľuku. Kanalizačná pružina sa dodáva v rôznych dĺžkach a hrúbkach. Stojí za to venovať pozornosť tomu, pretože jeden používame na kanalizáciu a druhý na umývadlo. Na upchatie potrubia sú potrební dvaja ľudia. Jeden ho zasunie do odtoku a druhý ho zároveň pomocou kľuky priskrutkuje do inštalácie. Aj keď je správna pružina prispôsobená a bezpečná pre kanalizáciu, vždy existuje riziko poškodenia.

Posledná možnosť - zavolajte profesionála

Je dobré vedieť, že existuje veľa spôsobov, ako vyčistiť umývadlo a vo väčšine prípadov si s týmto problémom poradíme sami. Každý by si mal individuálne vybrať pre seba tú najlepšiu metódu a vyskúšať, čo mu vyhovuje. Najjednoduchšie bude, ak budeme dodržiavať zásadu starať sa o drez a pravidelne ho čistiť. Vďaka prevencii nebudeme musieť hľadať spôsob, ako umývať vyčistiť a riziko upchatia bude minimálne.

91 carbon - Granitový drez Niagara 10 + batéria Afra

Samozrejme, môže sa stať, že sa nám nepodarí vyčistiť drez svojpomocne. Potom kontaktujte špecialistu, ktorý to urobí za nás. Inštalatér má okrem bohatých skúseností aj mnoho špeciálnych nástrojov, ktoré Vám umožnia rýchlo a efektívne vyčistiť upchaté potrubia v dome.