RSS

Blog príspevky z '2015' 'október'

Ako na mastnotu v kuchyni

Obchody a reklamy nám už nejakú chvíľu naznačujú, že sa blížia Vianoce. Pre mnohých je to znak, že sa blíži obdobie nákupov darčekov, stresov :) , ale samozrejme aj krásneho času, kedy sme s rodinou. Ale teraz naspäť do reality :). Pre nás ženy je to znak, že je potrebné začať predvianočné upratovanie.

                        mastnota v kuchyni  upratovanie v kuchyni
V dnešnom článku sa zameriame na kuchyňu. S mastnotou v kuchyni bojovala už azda každá. Mastnota spolu s uloženým prachom je asi najhoršia kombinácia. Nájdeme ju na spotrebičoch, dvierkach kuchynskej linky, ale aj na samotných úchytkách. Ako na ňu???

Čistiace prostriedky do kuchynečistiace prostriedky v kuchyni

V obchodoch nám ponúkajú množstvo čistiacich prostriedkov. V reklamách nám garantujú, že mastnotu vyčistíme jediným utretím. Mnohé z Vás sa teraz isto pousmiali. V diskusiách na fórach ženy odporúčajú Cif a veľmi pozitívne hodnotia účinky pomerne lacného prostriedku W5. Skvelým pomocníkom proti mastnote je Jar. Stačí pár kvapiek do vody a jemnou handričkou umyť povrch kuchynskej linky.

Domáce recepty na odstránenie mastnoty

Ak pred agresívnymi čistiacimi prostriedkami uprednostňujete domáce, babské recepty, rozhodne by ste mali vyskúšať kypriaci prášok, soľ, ocot či citrón.

Prášok do pečiva

Kypriaci prášok je označovaný ako univerzálny prostriedok. Okrem pečenia je vynikajúci aj na čistenie. Mastnotu vyčistíte nasypaním prášku na povrch alebo vytvorením kašičky zmiešaním s vodou. Necháte pôsobiť alebo hneď utriete povrch jemnou vlhkou handričkou.
Ak Vám pri vypekaní rezňov prskne olej na oblečenie, aj tu Vám pomôže prášok do pečiva. Skvelé odstráni mastné škvrny aj z oblečenia. Na čerstvú škvrnu nasypte prášok do pečiva, nechajte chvíľu pôsobiť a preperte pod tečúcou vodou.
Prášok do pečiva Vám zachráni aj Vaše pripálené hrnce. Stačí ak do hrnca nalejete trochu vody, prisypete prášok do pečiva a necháte spolu povariť. Pripálenina by sa mala pekne uvoľniť.

                           pripálený hrniecmastné škvrny

Ocot

Ocot nie je veľmi obľúbený kvôli svojmu zápachu. Ak však prekonáte túto jeho nedokonalosť, skvele Vám poslúži na vyčistenie celej domácnosti.
Mastné škvrny na obkladačkách či sporáku najlepšie vyčistíte neriedeným octom. Očistené miesta je potrebné nakoniec umyť čistou vodou. Ocot odstráni aj vodný kameň z Vášho drezu a kohútika, alebo aj rýchlovarnej kanvice či hrncov.
Prispievateľka na jednom fóre uvádza, že jej najlepším pomocníkom je kombinácia octu, vody a soli. Vytvorí si zmes, ktorú buď pomocou handričky nanáša na mastný povrch alebo ak potrebuje naniesť zmes na väčšiu časť, tak zmes naleje do rozprašovača.

Jedlá sóda alebo tiež sóda bikarbóna

Keďže má jedlá sóda podobné zloženie ako prášok do pečiva, taktiež ju môžeme využiť ako skvelého pomocníka pri čistení. Môžeme ju použiť ako prášok. V takom prípade necháme prášok pár minút pôsobiť a odstránime mastnotu krúživými pohybmi vlhkou handričkou po povrchu linky. Alebo si vytvoríme kašičku zmiešaním s vodou.

Citrón

Citrón Vám pomôže rýchlo odstrániť napríklad mastnotu z mikrovlnky. Zhruba do polovice misy nalejeme studenú vodu a vytlačíme polovicu citróna. Vodu necháme v mikrovlnke povrieť asi 5 minút. Skondenzovaná para odstráni mastnotu a baktérie zo stien mikrovlnky. Steny je potrebné ešte pretrieť utierkou.

Vodný kameň z batérie a drezu odstránite ak nakvapkáte citrón na povrch a necháte pôsobiť. Povrch potom utrite vlhkou handričkou. Rovnako skvele výsledky dosiahnete aj pri čistení dosky na krájanie. Dosku potrite polovicou citróna a nechajte pôsobiť. Môžete pozorovať ako Vám fľaky na doske budú miznúť. Okrem špiny citrón z dosky odstráni aj zápach a baktérie.

                                                       citron

A na záver Vám ešte ponúkam zaujímavý tip, ktorý som našla na jednom diskusnom fóre. Autorom je muž. Ak chcete predísť ukladaniu mastnoty a prachu na vrchu kuchynských skriniek, stačí ak po ich umytí na ne poukladáte noviny. Autor vydedukoval, že na vrchnej časti ich aj tak nie je vidno, a stačí ich iba občas vymeniť.
A aké sú Vaše triky na boj s mastnotou v kuchyni?

Nočný stolík - malý kúsok nábytku a zároveň veľký pomocník

Základným kúskom nábytku v spálni je určite posteľ. V spálni je veľmi dôležitý aj úložný priestor, a preto k spálni neodmysliteľne patria skrine a komody. Každú ženu určite poteší toaletný stolík s kreslom :) Čo ešte nesmie v spálni chýbať? Napoviem Vám. Je to malý kúsok nábytku a napriek tomu je to veľký pomocník. Je to nočný stolík. Mnohí si možno ani neuvedomujú aký je dôležitý.

Dvojlôžková posteľ REA OXANA UP      Kombinovaná skriňa DORA II

Úložný priestor

Nočný stolík vedľa postele slúži na odloženie vecí, ktoré potrebujeme pred spaním. Zvyčajne je to kniha, časopis, pohár vody či neobľúbený budík. No musíme si priznať, že v dnešnej dobe plnej techniky máme na nočnom stolíku najčastejšie mobil alebo tablet. Nočný stolík je praktický úložný priestor, vďaka, ktorému máme veci po ruke hneď ako sa ráno zobudíme.
Veci môžete odkladať nielen na jeho vrchnej časti. Existuje niekoľko modelov napríklad nočné stolíky s otvorenými policami, zásuvkou a otvorenou policou alebo aj dvoma zásuvkami. Závisí už len na našich požiadavkách a potrebách.

Nočný stolík - CARMELO C25-lesklýNočný stolík - REA OTTAWA UP NS  Nočný stolík - REA OTTAWA UP NS2

Dizajn

Dnes už dizajnéri nekladú dôraz nato, aby všetko spolu ladilo. To platí aj o posteli a nočných stolíkoch. Nočné stolíky v iných farbách a materiáloch môžu vytvoriť vo Vašej spálni zaujímavý kontrast. Stolíky pri prvom pohľade zaujmú, ale vďaka malým rozmerom sa nemusíte báť, že sa stanú stredobodom Vašej spálne.
Samozrejme, že nič nepokazíte ak si vyberiete nočné stolíky spolu s posteľou. Ak preferujete jednotný štýl nábytku, odporúčam kúpiť si nábytok z jednej modelovej rady.

Ak chcete aby nočný stolík pôsobil nenápadne, skúste porozmýšľať nad multifunkčným stolíkom. Takýto stolík môžete využiť aj ako konferenčný stolík v obývačke.

 

Veľmi moderné a dizajnovo zaujímavé sú nočné stolíky, ktoré sú súčasťou postele.

Manželská posteľ GRANDE 

Posteľ z masívu DIANA Nočný stolík Uni 2

 

Materiál

Už tradičným materiálom je drevo, respektíve drevotrieska. Nočné stolíky z dreva ideálne doplnia drevenú posteľ. Môžete ich však kombinovať aj s posteľou v koži či ekokoži. Vďaka širokej škále farebného prevedenia dreva nočné stolíky skvele skombinujte s akýmkoľvek materiálom.

Trochu menej tradičným materiálom sú poťahové látky. V súčasnoti sú však práve takéto nočné stolíky obľúbené. Najčastejšie bývajú nočné stolíky potiahnuté ekokožou alebo ľahko čistiteľnými látkami. Ak si vyberiete žiarivé a veselé farby, môžete jednoducho oživiť Vašu spálňu.  Spríjemní Vám to nielen zaspávanie, ale pozitívne Vás to naladí na začiatku nového dňa.

Netradičný nápad II.: Nábytok z novín, fliaš či oblečenia.

Pred nedávnom sme na našom blogu zverejnili článok pod názvom Netradičný nápad: Nábytok z dreva. Dnes uvedieme pokračovanie netradičných riešení nábytku. Tento krát to však bude skutočne netradičný nábytok. Ukážeme Vám, že nábytok nemusí byť iba z dreva. V súčasnosti sa dizajnéri snažia využiť akékoľvek materiály. Vzniká tak dizajnový nábytok, ktorý je však plne funkčný a skutočne použiteľný.

Nábytok z novín

Ráno pri raňajkách alebo káve si prečítate dennú tlač, a tým sa životná úloha novín naplní. A práve táto smutná skutočnosť zaujala ekologicky mysliach dizajnérov. Chceli teda rozšíriť použiteľnosť novín a tak ich využili na výrobu nábytku. Vznikli kreslá, konferenčné stolíky a taburetky. Moderný nábytok z novín Vás zaujme dizajnom.

moderný nábytok       nabytok z novin

nabytok       taburetka z papiera

nabytok z papiera

Nábytok z plastových fliaš

Z predchádzajúcich obrázkov, je úplne zrejme, že nábytok je vyrobený z novín. Pozrite si ale nasledujúce obrázky. Z čoho sú podľa Vás vyrobené tieto stoličky? Určite by sme sa zhodli, že z nejakého plastu, alebo možno recyklovaného papiera.
Tento dizajnový nábytok je vyrobený zo 100% recyklovateľného materiálu, PET fliaš. Kreslo je pokryté kusom látky a vyrába sa v jednom procese termolisovania polymérového vlákna. Úžasne je, že výrobný proces tohto kresla si nevyžaduje žiadne iné prísady či komponenty. To znamená lepidlá, živicu alebo skrutky.

stolička z pet fliaš

 

kreslo z flias    stolička z plastových fliaš

Nábytok z oblečenia

So zaujímavým nápadom som sa stretla u dizajnéra Tejo Remy. Navrhol a vytvoril kreslá zo starého oblečenia. Aj v našich domácnostiach sa určite nájde oblečenie, ktoré sa ,,ešte niekedy zíde“. Môžete sa teda inšpirovať práve tu.
Konštrukcia kreslá je tvorená oceľovými pásmi, zvyšok tvoria naskladané kusy oblečenia. Dizajn stoličky si tak kombináciou oblečenia vytvoríte sami. Každá stolička bude určite originálom.

kreslo z oblečenia  kreslo z oblečeniakreslá z deky

 

kreslo zo šiat